İŞ KAZASI TAZMİNATLARI

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 13. Maddesinde iş kazası düzenlenmiştir. Söz konusu kanuna göre iş kazası;
-çalışanın iş yerinde bulunduğu sırada,
-işveren tarafından verilen işin yürütülmesi esnasında,
-işverene bağlı olarak çalışan işçinin, görevli olarak işyeri dışına gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmadığı zamanlarda,
-emziren kadın çalışanın, süt izni saati içerisinde,
-çalışanın işverence sağlanan taşıt ile işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında hemen ya da sonradan zarara uğratan olaylar olarak tanımlanmıştır.

Bu bağlamda iş kazası tazminatı ise, iş kazası sonucu bedenen ya da ruhen zarara uğrayan kişiye ödenen tazminat türü olmaktadır.
İş kazası tazminatı almak için bu kazanın iş kazası olması yeterli bir sebeptir. İşyerinde 3. kişilerin eylemlerinden ya da doğa olaylarından kaynaklanan kazalar da iş kazası kapsamında değerlendirilmektedir. Örneğin iş yerinde yıldırım çarpması sonucu hayatını yitiren işçi için iş kazası tazminatı alınabilir. Burada iş kazalarında, meydana gelen kaza, görülen iş ve uğranılan zararla uygun nedensellik bağı içerisinde olmalıdır.

İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır?

İş kazası sonucu çalışanın uğradığı bedensel ve ruhsal zararın bir nebze de olsa karşılanması adına iş kazası tazminatı alınabilir. Burada iş kazası tazminatı talep edecek kişiler açısından maddi tazminat veya manevi tazminat talep edebilmek mümkündür. İş kazası sonucu somut zararlar gören kişi maddi tazminat talep edebilir. Diğer yandan iş kazası sonucunda manevi tazminat talep etmek de mümkündür.

İş Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat

İş kazası nedeniyle maddi tazminat talep edecek kişiler açısından iş kazasının somut zararlar ortaya çıkarmış olması gerekir. İş kazası sonrası maddi tazminat talep edilebilmesinin dayanağı, tedavi giderleri, kazanç kayıpları, çalışma gücünden yoksun kalma, çalışma gücünün azalması..vb gibi maddi kayba neden olan unsurların tazmini talep edilebilir.
Çalışanın uğradığı fiziksel zararların tazmini açısından SGK tarafından bu zararın karşılanmayan kısmı için işveren yükümlülüğü ortaya çıkar ve işveren tarafından bu tazminat ödenir. SGK tarafından zarar tazmin edilemiyorsa bu noktada tazminat ödemesinin tamamı, işveren tarafından karşılanır.

İş Kazası Nedeniyle Manevi Tazminat

İş kazası sonucunda manevi tazminat da talep edilebilmektedirler. Burada cismani zarara uğrayan çalışan ve ölümü durumunda çalışanın yakınları, manevi tazminat koşullarının oluşması durumunda bu tazminatı talep edebilirler. İş kazası sonucu oluşan bu zarar beden ve ruh bütünlüğünün ihlal edilmesinden ya da çalışanın ölümü halinde iş kazasına uğrayan yakınlarının duyduğu üzüntü ve kederden kaynaklanmaktadır.
Burada amaç işçinin ya da ailesinin yaşadığı acı kader, korku öfke, panik, küçük düşme, aşağılanma gibi duygusal sarsıntıların bir nebze olsun giderilmesidir.
Bunun yanı sıra, ağır bedensel zararlar sonucunda bu zararı gören kişilerin yakınları yine manevi anlamda duygusal sarsıntı geçirebilir ve bu durumun tazmin edilmesi amacıyla iş kazası sonucu manevi tazminat talep edebilirler.

İş Kazası Nedeniyle Tazminatlarda Zaman Aşımı Süresi

İş kazası manevi tazminatı zaman aşımı süresi 10 yıldır. Burada iş kazası tazminatı talep edecek olan kişilerin olayın gerçekleşmesinden itibaren 10 yıl içerisinde tazminat talep etmeleri gerekir.

Ölümlü İş Kazalarında Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Hakkı

İş kazası sonucu işçinin ölümü ile birlikte, bu işçinin baktığı kişilerin destekten yoksun kalması durumu söz konusudur ve ölümlü iş kazalarında tazminat alma hakkı ortaya çıkmaktadır.
İşçinin maddi desteğinden yararlanan kişiler, bu destekten yoksun kaldıkları için, bu tazminatı talep edebilirler.
Burada hali hazırda işçinin çalışırken destek olduğu kişilerle birlikte ilerde bu destekten yararlanması söz konusu olan kişiler de destekten yoksun kalma tazminatı alabilirler. Destekten yoksun kalma tazminatı sadece yasal mirasçılar tarafından değil, ölen işçinin çalıştığı dönemde desteğini alan kişiler tarafından da talep edilebilmektedir.

Öneri

İş kazası tazminatı talep edecek olan kişilerin herhangi bir hak kaybı yaşamamaları adına hukuki süreci doğru yürütmeleri önerilmektedir. Bu noktada hak sahiplerinin süreçleri yürütmesinin önünde herhengi bir hukuki engel bulunmamaktadır. Ancak iş kazası tazminat hakkı konusunda sıklıkla yaşanılan hak kayıplarının önüne geçilmesi adına, iş hukuku, iş kazası, meslek hastalığı konularında uzman bir avukat ve/veya danışman ile dava sürecinin yürütülmesi mutlak fayda sağlamaktadır.

Bu gönderinin yorumları kapatılmış.